(FOTO/VIDEO) VUČIĆ U HRVATSKOJ: Napravili smo korak napred ka boljoj budućnosti, provokacija na Trgu svetog Marka NIJE ME NIMALO UZNEMIRILA! Tanjug
informer.rs | 12.02.2018. | 19:16

(FOTO/VIDEO) VUČIĆ U HRVATSKOJ: Napravili smo korak napred ka boljoj budućnosti, provokacija na Trgu svetog Marka NIJE ME NIMALO UZNEMIRILA!

Politika         110

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počeo je danas zvaničnu dvodnevnu posetu Hrvatskoj. U Zagrebu se sastao sa hrvatskim državnim vrhom, a potom je učestvovavao na poslovnom forumu s privrednicima dve zemlje. Vučić je posetio Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku, dok je nešto kasnije stigao i na razgovor sa kardinalom Bozanićem. Veče je završio na svečanoj večeri...U utorak će posetiti Vrginmost i potom govoriti na Skupštini SNV i ZVO

20.05 - Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović priredila je večeras u svojoj službenoj rezidenciji na Pantovčaku svečanu večeru u čast predsednika Srbije Aleksandra Vučića i delegaciju i iskoristila priliku da još jednom istakne značaj posete šefa srpske države.

 Ona je, u obraćanju zvanicama, rekla da je čula da je i u Srbiji najbitnije biti dobar domaćin.

- Isti je slučaj i kod nas. Moja majka se uvek trudila da gosti koji dolaze kod nas ne odu posle na roštilj- našalila se predsednica Grabar Kitarović.

(FOTO) KOLINDA NA VEČERI ZA VUČIĆA PORUČILA: Na mojim rukavima danas je pisalo "HRABROST" , sledeći put ću napisati "MUDROST"


Tanjug

(FOTO) OTKRIVAMO! Evo šta će biti na meniju svečane večere KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ I ALEKSANDRA VUČIĆA!

19.30 - Predsednik Srbije Aleksаndаr Vučić posetio je večerаs sa predsednicom Hrvаtske Kolindom Grаbаr Kitаrović u Zagrebu nаdbiskupа Zаgrebаčke nаdbiskupije kаrdinаlа Josipа Bozаnićа koji je pozdravio "hrabar iskorak" dvoje predsednika u poboljšаnju srpsko-hrvаtskih odnosа.

Na sastanku, koji je trajao oko 40 minuta, razgovarano je i o odnosu Katoličke Crkve i Srpske Pravoslavne Crkve, prenosi Hina.

VUČIĆ SA KOLINDOM NA KAPTOLU: Kardinal Bozanić pozdravio iskorak u srpsko-hrvatskim odnosima!

Tanjug

19.24 - Vučić uveren da će Srbe i Hrvate u budućnosti sve više stvari spajati, a sve manje razdvajati.

- Optimista sam kad je u pitanju ekonomija, ali sam uveren da će nasi odnosi u budućnosti biti sve bolji, jer to je u interesu obe zemlje i oba naroda, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksnadar Vucić, komentarišući svoje razgovore tokom današnjeg, prvog dana posete Hrvatskoj.

Tanjug

VUČIĆ OCENIO PRVI DAN POSETE HRVATSKOJ: Jedni i drugi imamo interese, sve više stvari će nas ubuduće SPAJATI A NE RAZDVAJATI!

18.45 - U planu za prvi dan posete je još odlazak na Kaptol gde će se Vučić susresti s kardinalom Josipom Bozanićem. Mediji navode da će njih dvojica razgovarati o beatifikaciji kardinala Alojzija Stepinca i odnosima katoličke i pravoslavne crkve, te mogućem dolasku Pape Franje u Srbiju

EVO KO JE KARDINAL BOZANIĆ KOJI OČEKUJE VUČIĆA: VLADAR IZ SENKE i najuticajniji čovek HRVATSKE POLITIČKE SCENE, u rukama drži KLJUČ POMIRENJA?!

18.33 - Vučić je dodao da ga nimalo nije uznemirila provokacija na Trgu svetog Marka 

Tanjug

18.25 - Potpuno drugačije vidimo dešavanja devedesetih i pitanje razgraničenja ali najvažnije je da smo razgovarali o boljoj budućnosti za građane naših zemalja i da smo napravili korak napred u našim odnosima, izjavio je Vučić sumirajući prvi dan posete Hrvatskoj

17. 45 -  Vučić i Kitarović stigli su u Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku na Svetom Duhu gde će se sresti s sveštenstvom SPC.

Vučić i Kitarović su prisustvovali predstavljanju projekta "Budućnost Srba u Hrvatskoj", u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj.

Skupu je prisustvovali dosta mladih Srba, polaznika Akademije, koji su srdačno pozdravili predsednika Vučića i slikali se sa njim mitropolitom Porfirijem. 

Tanjug

17.10 - Predsednik Srbije obratio se hrvatskim i srpskim privrednicima u Privrednoj komori Hrvatske. On je primetio da je Srbija poslala najbolju delegaciju privrednika, iako je sumnjao da će polovina biti spremana da ide u Zagreb. Vučić se zahvalio otvorenom pozivu predsednice Hrvatske privrednicima iz Srbije da dođu u Hrvatsku.

printscreen

16.45 - Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež, rekao je za Pink da je ovo veoma važan sastanak između dvoje predsednika i da je dobro što se u okviru ovih sastanaka organizovao i poslovni forum.

Tanjug

- Privreda jeste nešto što poslednjih godina raste između Hrvatske i Srbije, robna razmena je prešla preko milijardu. Mi smo danas ovde sa 17 poslovnih  sistema iz Srbije. Kao i najveći Hrvatski poslovni sistemi. 

SA PLENKOVIĆEM I O RATNOJ ODŠTETI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, na Plenkovićevo insistiranje, razgovarao i o pitanju ratne odštete, mada je, kaže, uvek spreman o svemu da razgovara. 

Vučić je posle sastanka sa Plenkovićem, pošao preko Markovog trga ka Saboru, a novinari su ga "otpratili" pitanjima o sadržaju razgovora sa hrvatskim premijerom, posebno na pitanju da li je bilo reči o ratnoj odšteti.

Predsednik Srbije je u hodu rekao da su razgovarali "o mnogo čemu", a na ponovljeno pitanje - potvrdno odgovorio da je bilo reči i o ratnoj odšteti:

- Jeste, jedna od tema koju je pokrenuo gospodin Plenković- rekao je Vučić.

"Ja sam imao sasvim drugačiji stav i odgovorio sam mu sve što mislim po tom pitanju", dodsao je.

Na pitanje da li će nastaviti razgovore, on je odgovorio: "O svemu ćemo uvek da razgovaramo."

Kada su ekonomski odnosi u pitanju mislim da idemo uzlaznom putanjom i u dobrom pravcu. Moramo se konsolidovati i praviti regionalne velike kompanije. To je pitanje preživljavanja, nije pitanje da li hoćemo ili nećemo - rekao je Čadež.

Tanjug

16.05 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom hrvatskog Sabora Goranom Jandrokovićem.

Posle sastanka u Saboru Vučić ide u hrvatsku Gospodarsku komoru gde će se, zajedno sa hrvatskom predsednicom, obratiti na poslovnom forumu.

Tanjug

16.00 - Zastupnik Miro Bulj izazvao incident, pokušao da presretne Vučića!

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj napravio je danas incident, kada je pokušao da presretne predsednika Aleksandra Vučića na ulasku u Sabor.

(VIDEO) OVAKO JE VUČIĆ ODBRUSIO USTAŠI BULJU: Hrvat pokušao da presretne predsednika Srbije, USLEDIO JE ODGOVOR KOJI MU JE ZAČEPIO USTA!

Kamere su naime pratile predsednika Vučića koji je pešice pošao iz sedišta hrvatske vlade preko Markovog trga do zgrade hrvatskog parlamenta, a na snimku se samo čulo kako Bulj dobacuje nešto Vučiću, ali, pošto ga je obezbeđenje zadržalo dalje, nije se moglo razabrati šta je doviknuo.

Tanjug

Čulo se, međutim, i videlo kako mu Vučić, nimalo uznemiren, odgovara:

- Nisam se uplašio, mogu da vam odgovorim na svako pitanje, za mene nema tabu tema... - rekao je Vučić.


Hrvatski novinari javili su da je Bulj pokušao da izađe pred srpskog predsednika, ali nije uspeo, pa mu je dobacio "kada će posetiti hrvatsku Glinu".

Bulj je pre toga učestvovao na protestu hrvatskih veterana i udovica na Trgu bana Jelačića, a u izjavi novinarima je protestovao što im nije dozvoljen protest na Markovom trgu.


15.40 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem "o temama od interesa za obe strane". 


Na tviter profilu predsednika Srbije pre nekoliko minuta postavljena je slika sa sastanka sa hrvatskim premijerom, uz koju je napisano:

"Razgovarao sam sa Andrejom Plenkovićem o temama od interesa za obe strane, manjinskim pravima, o tome koliko je učinjeno i koliko možemo da učinimo", navodi se na tviter profilu predsednika Srbije.


13.55 - Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Plenković je dočekao Vučića ispred sedišta vlade, na Markovom trgu, a Vučić se potom upisao u Zlatnu knjigu.

"Izražavam iskreno uverenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značjano unapređeni , kao i odnosi Srba i Hrvata u celini. Siguran sam da će Vlada Hrvatske, kao i svi mi u Srbiji, tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos", upisao je predsednik Vucić.

Tanjug

Nakon toga počeo je tet-a-tet sastanak Vučića s Plenkovićem.

Predviđeno je i održavanje radnog ručka kojem će, uz predsednika Srbije i premijera Hrvatske, prisustvovati i delegacije.

Vučić, nakon toga, prelazi na drugu stranu Markovog trga u Sabor, gde će razgovarati sa predsednikom parlamenta Goranom Jandrokovićem.

Tanjug

13.00 - Počela zajednička konferencija za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Tanjug


12.18
- Razgovor dvoje predsednika trajao duže od predviđenih sat vremena.

12.13 - Oko 12.30 Vučić i Kolinda će se obratiti medijima.

12.08 - Hrvatski ekstremisti se razišli, protest je završen.

12.00 - Učesnici protesta se polako razilaze.

11.42 - Starije ustaše pozivaju na rušenje policijske ograde koja sprečava ekstremiste da se probiju na Markov trg gde Vučić uskoro treba da dođe na razgovor sa Plenkovićem. 

(FOTO) OTKRIVAMO! Evo šta će biti na meniju svečane večere KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ I ALEKSANDRA VUČIĆA!

11.31 - Ustaše sa protesta i pored zabrane krenule na Markov trg. Hrvatska policija im zabranjuje svaki pristup.

11.20 - Na protestu hrvatskih ekstremista protiv Vučićeve posete ima privedenih.

Tanjug
Tanjug


11.15
- Na protestu hrvatskih ekstremista na Trgu bana Jelačića sa bine se čuo ustaški pozdrav "Za dom", a masa je odgovorila "Spremni".

Tanjug

10.49 - Svečani doček predsednika Srbije, uz prisustvo Garde Vojske Hrvatske, te i intoniranjem himni dve zemlje, priređen je ispred sedišta hrvatske predsednice na Pantovčaku. 

Nakon dočeka, predsednica Grabar-Kitarović i Vučić povukli su se na sastanak u četiri oka, a uslediće sastanak sa zvaničnim delegacijama. 

Tanjug


Prema najavi iz Službe za sarađu s medijima, predviđeno je da sastanak u četiri oka traje sat vremena. 

10.41 - U čast predsednika Vučića intonirana je himna Srbije "Bože pravde".

Tanjug
printscreen

10.37 - Predsednica Hrvatske kolinda Grabar Kitarović dočekala je Aleksandra Vučića ispred palate na Pantovčaku. U čast predsednika Srbije postrojena je počasna straža.

printscreen
Tanjug
Tanjug
Tanjug

Vučić na Pantovčaku svečano dočekan uz sve državne počasti https://t.co/h2A6hR1DS7 pic.twitter.com/vWLxrn4sn9
— HRT vijesti (@hrtvijesti) February 12, 2018

10.19 - Predsednik Srbije je krenuo ka Pantovčaku.

10.10 - Vučić sleteo u Zagreb.

10:07 - Demonstranti imaju transparente protiv Kolinde: "Izdala si nas" je jedan od njih.

Predsedništvo Srbije
Predsedništvo Srbije
Predsedništvo Srbije

10:05 - Protest ekstremista na Markovom trgu ipak se neće održati. Policija će demonstrante zadržati na Trgu bana Jelačića

printscreen

10.02 - Na Pantovčaku se već nalazi veliki broj novinara i snimateljskih ekipa.

9.50 
- Vučić uskoro sleće na aerodrom u Zagrebu. 

9.41 - Na Trgu bana Jelačića počelo okupljanje hrvatskih ekstremista koji protestuju protiv posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu. 

9.33 - Srpske zastave vijore se Zagrebom.

Ob Vučičevem obisku v Zagrebu visijo srbske zastave (kot je običaj ob takih obiskih). Čestike @VladaRH ; je to morda celo signal zrelosti?! pic.twitter.com/q0hrKdKaK0
— Slavko Gegič (@SlavkoGegic) February 12, 2018


08.30 - Sve spremno za dolazak srpskog predsednika

Kako je pisao "Jutarnji list", u obezbeđenje posete Hrvatskoj predsednika Srbije Aleksandra Vučića uključeno je nekoliko stotina ljudi iz svih delova hrvatskog bezbednosnog sistema, od policije u uniformi i civilu, Uprave za posebne poslove bezbednosti, Bezbednosno-obaveštajne agencije (SOA), Vojne bezbednosno-obaveštajne agencije (VSOA).

Spremni su i snajperski timovi Antiterorističke jedinice Lučko.

Vučića će obezbeđivati i pripadnici interventnih jedinica, desetine detektiva i tajnih agenata u civilu.

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova na raspolaganju ima blindirano vozilo, a u pripremi je i poseban tim Hitne pomoći, a na raspolaganju imaju dovoljnu količinu krvi Vučićeve krvne grupe.

Svečani doček predsednika Srbije biće priređen u 10.30 sati ispred sedišta hrvatske predsednice na Pantovčaku, da bi u 10.45 sati počeo "tet-a-tet" susret predsednice Kolinde Grabar Kitarović i predsednika Vučića, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Planirano je da sastanak dvoje predsednika traje jedan sat, da bi u 11.45 počeli bilateralni razgovori zvaničnih delegacija Srbije i Hrvatske.

Grabar Kitarović i Vučić obratiće se medijima u 12.30 sati.

Tanjug

Potom će srpski predsednik otići u Vladu Hrvatske, gde će u 13.35 sati imati "tet-a-tet" razgovor sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

Sastanak predsednika Vučića i predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića planiran je za 15.15 sati.

U 16 sati predviđeno je obraćanje Grabar Kitarović i Vučića na Hrvatsko-srpskom privrednom forumu u Hrvatskoj privrednoj komori.

Sastanak predsednika Vučića i predsednice Grabar Kitarović sa polaznicima Akademije SNV i predstavljanje projekta "Budućnost Srba u Hrvatskoj", biće održan u 16.45 sati u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj.

Predsednik Srbije će sutra, drugog dana posete, u 10 sati u Vrginmostu imati sastanak sa stanovnicima tog mesta, obići osnovnu školu "Gvozd", i posetiti jednu porodicu.

Predsednik Vučić će se popodne, u 16 sati u Zagrebu, obratiti na Drugoj velikoj skupštini SNV i ZVO u dvorani Lisinski, navedeno je u saopštenju.

KOMENTARI (110)

Avatar placeholder

Vlada

12.02.2018. | 10:34

Zelim da njegova poseta protekne u najboljem mogucem redu, i da se koliko toliko stabilizuju odnosi dveju zemalja.

Avatar placeholder

Hana

12.02.2018. | 16:12

@Vlada Bilo je vreme da se zakopaju ratne sekire i prošlost ostavi iza sebe.

Avatar placeholder

Jana

12.02.2018. | 17:44

@Vlada Ja bi pitala te udovice sto su dosle koliko ku..ca su promjenile od smrti muzeva ustaskih vojnika pa su dosle sad da tu bleje po trgu.

Avatar placeholder

GajbexG

12.02.2018. | 21:24

@Vlada Slazem se.Provokatora ce uvek biti i svugde ali se nadam da je ipak puno vise nas normalnih.

Avatar placeholder

Tea

12.02.2018. | 10:35

Verujem da ce se bar za nijansu odnosi Srbije i Hrvatske posle ovih razgovora poboljsati.

Avatar placeholder

Marko

12.02.2018. | 17:52

@Tea "TEA",za pocetak bi valjalo da imas neko Srbsko ime,a ne grcko.... Onda se vrati ovde i pricaj...

Avatar placeholder

Lala

13.02.2018. | 07:17

@Marko SRBI svi koji kažu da smo srbijanci NAS VREDJAJU. SRPSKI PREMIJER! Oni su puni mržnje od kako se rode.

Avatar placeholder

bane

12.02.2018. | 10:37

Zastave Srbije u sred Zagreba, neprocenjivo.

Avatar placeholder

Jelena

12.02.2018. | 16:08

@bane Dokaz da nas poštuju

Avatar placeholder

Marko

12.02.2018. | 16:56

@bane Bulj moze sa poljubi sebe u prezime

OSTAVI KOMENTAR

Ime*

Komentar
Koliko je tri plus pet?
Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]